Osim izravnom povećanju broja radnih mjesta, mjere će pridonijeti i gospodarskom rastu te ukupnoj stabilnosti RH.

45 posto sredstava iz EU fondova

Od osiguranih 1,5 milijardi kuna, sredstva Europskog socijalnog fonda sačinjavaju gotovo 45 posto, odnosno oko 658 milijuna kuna, a mjere za cilj posebno imaju aktivaciju osjetljivih skupina: mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom.

Konkretne mjere

Povećanje broja zaposlenih te razvoj učinkovitog i uređenog tržišta rada temeljni su ciljevi i HDZ-a i Vlade predsjednika Andreja Plenkovića. Stoga se u navedenom paketu nalaze konkretne mjere koje su u većini bile razrađene još u Izbornom programu naše stranke: potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu (mjera koja se uglavnom odnosi na one sa srednjom i nižom stručnom spremom), stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad (za najranjivije osobe na tržištu rada), potpore za očuvanje radnih mjesta, status stalnog sezonca…

Zapošljavanje - preduvjet demografske revitalizacije

Uviđajući da je nezaposlenost jedan od glavnih okidača iseljavanja, Vlada je konkretnim mjerama koje su sadržane u novom Zakonu o poticanju zapošljavanja odlučila pridonijeti da se nezaposlenost smanji te da se poveća socijalna uključenost mladih, dugotrajno nezaposlenih i teško zapošljivih osoba.

Sve navedeno ne samo da daje snažan poticaj zapošljavanju, nego je i jaka demografska mjera jer je posao vrlo često preduvjet odlučivanja mladih na dijete i na ostanak u Domovini.

Obrazovanje u skladu s potrebama poslodavaca

Vlada je prepoznala još jedan problem - da je za kvalitetno tržište rada izrazito važna bolja povezanost i usklađenost sustava obrazovanja s potrebama poslodavaca. Stoga je krajem prošle godine i donesen Akcijski plan Programa razvoja sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za sljedeće četiri godine, čime je omogućeno korištenje sredstava europskih fondova u iznosu od gotovo 150 milijuna eura.