Elektronički prijedlog za upis u zemljišne knjige

Od 15. ožujka 2017. uvedeno je e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige. Njime se postupak upisa dodatno ubrzava i olakšava te se osigurava veća pravna sigurnost u poslovanju s nekretninama.

Kraj čekanjima u redu i zlouporabama

Umjesto čekanja u redu i „obijanja ureda“, sada javni bilježnici mogu odmah elektronskom poštom podnijeti zahtjev i stranci predočiti je li sve u redu s nekretninom. Time se postupak ne samo ubrzao, nego i postao sigurniji - jer se smanjuje mogućnost zlouporaba. Ujedno, građani više neće morati bez potrebe ići u neki drugi grad kako bi prijedlog podnijeli na sudu.

Zajednički informacijski sustav

Inače, Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) uveden je u sve zemljišnoknjižne odjele i katastre u Hrvatskoj od 21. studenog 2016. - na počecima mandata Vlade predsjednika Andreja Plenkovića. Taj je sustav jedna od ključnih poluga izgradnje e-Hrvatske i razvoja poduzetništva te osiguranja povjerenja građana u registre.

A daljnji razvoj elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama omogućen je upravo podnošenjem elektroničkog prijedloga za upis u zemljišne knjige.