Odlične prognoze Europske komisije

S obzirom na sve pokazatelje, sa sigurnošću se očekuje nastavak tog pozitivnog trenda. Vladine projekcije rasta - koje je HDZ najavio u svome izbornom programu uoči parlamentarnih izbora - dobile su potvrdu ne samo od hrvatskih institucija, nego i od međunarodnih financijskih ustanova i Europske komisije, što je veliko priznanje radu Vlade RH predsjednika Andreja Plenkovića, kao i cijelome hrvatskom gospodarstvu.

Podsjetimo, Europska komisija je u svojim zimskim prognozama o rastu hrvatskog gospodarstva potvrdila dobre trendove, a tako i uspješnost Vladine gospodarske politike. Štoviše, Komisija je procijenila da će rast u 2017. iznositi 3,1 posto - što je poboljšanje u odnosu na njenu jesensku prognozu od 2,5 posto.

Pad nezaposlenosti

Procjene Komisije o padu nezaposlenosti također potvrđuju dobre trendove, odnosno pad u 2017. na 10,8 posto te u 2018. na 9,3 posto. Možemo reći da Europska komisija prepoznaje gospodarske i fiskalne aktivnosti Vlade RH - što joj je poticaj da nastavi s odgovornim vođenjem politike.

Rast industrijske proizvodnje

Prema zadnjim pokazateljima (iz prosinca 2016.), industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj narasla je za čak 14,9 posto - što je najveći skok još od 2001. godine. Pritom su rast zabilježile sve glavne industrijske grane.

Otvaranje radnih mjesta

Vlada će nastaviti stvarati kvalitetne preduvjete za, prije svega, proizvodnju u Hrvatskoj - jer se time jačaju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, što je jedan od ključnih ciljeva Plenkovićeva kabineta.

Sasvim sigurno, dobrim trendovima pridonijele su činjenice da je Vlada RH izradila i provela kvalitetnu i uravnoteženu poreznu reformu, donijela održivi i poticajni proračun, uvelike rasteretila gospodarstvo te novim zakonom osigurala transparentnost javnih nabava. Vlada stvara kvalitetan okvir za sve one koji imaju poduzetan duh, plan i program, koji su spremni izaći na tržište, generirati nova radna mjesta i vrijednosti te pridonijeti BDP-u i kvaliteti života svih hrvatskih ljudi.