2017. kao u tri prethodne godine!

Do ove je godine potpisano oko 3200 ugovora u vrijednosti od niti 1,7 milijardi eura - što je ispod 15 posto ove financijske perspektive. A samo 2017. naša Vlada planira ugovoriti još barem toliko - oko 13 milijardi kuna!

Sredstva se ulažu u poljoprivredu, promet, zaštitu okoliša, energetsku obnovu, informacijsko-komunikacijske tehnologije, zatim na razvoj poduzetništva, u obnovu studentskih domova, bolnica i domova zdravlja, u projekte znanstvenih institucija i kulturne baštine...

Konkretna korist od članstva u EU

Zamislimo Hrvatsku bez tih 13 milijardi kuna! Još učinkovitije povlačenje EU sredstava kako bi građani svih krajeva Lijepe Naše osjetili „opipljivu“ korist od članstva u EU - kako to često ističe predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković- najbolja je promocija europskog projekta i brana pred nadirućim populizmom.

600 stručnjaka na plaći iz EU fondova

Koliko je ta problematika za Plenkovića prioritetna dovoljno govori i činjenica da Vlada svaka dva tjedna na zatvorenom djelu sjednice ima koordinaciju posvećenu rezultatima rada na fondovima EU te da je radi učinkovitijeg povlačenja europskog novca u različitim našim ministarstvima i agencijama odnedavno već zaposleno ili će to biti novih 600-tinjak stručnjaka. I što je najbolje - svi oni će plaće primati iz EU fondova!

Da, zamislimo Hrvatsku bez 13 milijardi kuna ove godine!

„Projekt Slavonija“ & redefiniranje statističkih regija

Kad je riječ o ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske - što je bio i jedan od ključnih segmenata Izbornog programa HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima - vrijedi naglasiti da je uz otprije postojeći Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u međuvremenu osnovan i Fond za regionalni razvoj - kojim se omogućuju predfinanciranje i priprema EU projekata.

Usko vezano za EU fondove, pokrenut je i „Projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“, a uskoro kreće i izrada analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija.

140 milijuna kuna za razvoj lokalnih zajednica

Vlada je za ovu godinu, osim toga, već osigurala gotovo 140 milijuna kuna za razvoj lokalnih zajednica kroz programe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Prepoznate su potrebe slabije razvijenih lokalnih zajednica te im je osigurano gotovo tri puta više sredstava za projekte nego prijašnjih godina! Tako je Programom održivog razvoja lokalne zajednice ove godine jedinicama lokalne samouprave osigurano 73 milijuna kuna, Programom razvoja otoka 19,5 milijuna kuna, a tu je i dodatnih 45 milijuna kuna iz Programa podrške regionalnom razvoju.