Udvostručena sredstva za reformu obrazovanja

Među ostalim, državnim proračunom za 2017. udvostručena su sredstva za provedbu aktivnosti tzv. kurikularne reforme (s 4,41 na 9,49 milijuna kuna).

Upravo radi pripreme i provedbe cjelovite reforme obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje za čak četvrtinu je povećala sredstva (s 2,4 na 3,2 milijuna kuna) za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika u sustavu osnovnog i srednjeg školstva.

Pilot-projekt za strukovne škole

Posebna se pozornost daje području strukovnoga i stručnog obrazovanja te njegovanja praktičnog rada s obzirom na potrebu usklađivanja obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada.

Upravo je iz tog razloga i pokrenut pilot-projekt dualnog obrazovanja za trogodišnje strukovne škole, obrazovanja koje bi trebalo pomoći sektorima u kojima nedostaje radne snage - turizmu, brodogradnji, građevinarstvu i poljoprivredi.

Smanjenje nezaposlenosti mladih

Ujedno, dualno obrazovanje pomoglo bi i smanjenju nezaposlenosti mladih, a onda i zaustavljanju njihovog iseljavanja.

Prema tom modelu - najkraće rečeno - učenici najmanje 50 posto satnice provode na stručnoj praksi kod poslodavca, od njih dobivaju plaću za svoj rad, a teče im i radni staž.

Konkurentni i lako zapošljivi

Moderni obrazovni sustav mora omogućiti mladim ljudima ne samo da steknu temeljna znanja o svojoj zemlji, njenoj povijesti, jeziku, identitetu, tradiciji i kulturi, nego i obrazovanje koje će ih pripremiti za mobilnost i tržište rada.

Konačni cilj ulaganja u obrazovanje i najavljenih reformi jest zemlja obrazovanih ljudi koji će biti konkurentni i lako zapošljivi na tržištu rada te će ostajati u Domovini i u njoj zasnivati obitelji.