Ulaganja europskim sredstvima

U tom kontekstu svakako vrijedi izdvojiti „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, kojim će se iz EU fondova osigurati 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Radi se o sredstvima za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, promet i energetiku, a povući će se u okviru postojećih operativnih programa EU i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

Koliko je Vlada odgovorno krenula u realizaciju „Projekta“, potvrđuje podatak da je u njegovom okviru do sada već ugovoreno 420 milijuna kuna, i to kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te kroz Program ruralnog razvoja

Paket mjera za suzbijanje iseljavanja

Ovim projektom Vlada pokazuje da Hrvatska nije samo Zagreb i da je ravnomjeran regionalni razvoj nužan - od Prevlake pa do Dunava, od Međimurja preko Like do Istre i otoka. I to ne samo u cilju razvoja poljoprivrede, infrastrukture te malog i srednjeg poduzetništva, nego i kao paket mjera za suzbijanje iseljavanja.

Vratiti dostojanstvo žitnici Hrvatske

Slavonija je zadnjih godina pretrpjela velika iseljavanja mladih ljudi, a ovim ih velikim i važnim projektom želimo vratiti na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta te pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Cilj je zaustaviti negativan demografski trend u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske.

Osim novca - i niz poticajnih mjera

 „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ nisu samo sredstva koja ćemo povući iz EU fondova, nego on uključuje i niz novih mjera, kao što su prednost projekata iz manje razvijenih županija pri sufinanciranju putem izravnih dodjela ili dodatni bodovi prilikom odabira projekata s tih područja u otvorenim postupcima dodjele bespovratnih sredstava.

Kako bi se omogućilo brže i učinkovitije korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ očekuje se i izrada novog modela indeksa razvijenosti, mape siromaštva i indeksa višestruke deprivacije te analitičke podloge za redefiniranje statističkih regija u novom financijskom razdoblju.

Zasebni operativni program EU

Jedan od važnijih ciljeva „Projekta“ jest i stvoriti preduvjete za uvođenje zasebnoga (regionalnog) 'Operativnog programa za područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema' u sljedećem financijskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine.

Koliko se „Projektu“ ozbiljno pristupa, svjedoči i to što je Vlada osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kojim osobno predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković.